Am decis astăzi să mă întorc în timp pentru a vă povesti despre istoria uneia dintre cele mai mari companii de lux din lume, desigur este vorba de Dior.
Aparținând grupului Arnault, marca Dior este formată din mai multe companii diferite strâns legate între ele: Christian Dior SA ( carel care deține administrarea LVMH și reprezentant al familiei Arnault ), Christian Dior Couture ( filiala Christian Dior SA ), precum și Dior Joaillerie, Dior Montres (ceasuri) sau Parfums Christian Dior ( filiale ale LVMH ). O mica recapitulare despre istoriei case de lux franceze.
Marile începuturi ale lui Christian Dior
Christian Dior ( 1905 – 1957 ) s-a născut în Grandville într-o familie de industriași. Și-a făcut debutul profesional într-o galerie de artă, unde a început să deseneze câteva schițe și tablouri.
Cariera lui în lumea haute couture a început în 1938, când a fost angajat de designerul de modă Robert Piguet ca desenator și proiectant. A avut apoi primul său succes datorită taiorului său in culori « alb-negru ». În timpul războiului, creatorul a servit o altă mare casa de moda , cea a lui Lucien Lelong din Paris.
În 1945, acesta l-a cunoscut pe Marcel Boussac. Convins de talentul lui Dior, acesta a decis să investească 60 de milioane de franci în crearea unei case de de moda de lux. Este deschiderea primei case Dior, la faimoasa adresă a 30 Avenue Montaigne din Paris.
Dior inventează stilul New Look
Prima colecție a fost prezentată în 1947, alături de Pierre Cardin. Ea a fost numită “ New Look ” de editorul Harper’s Bazaar. ( o revistă rivală a celebrului ziar Vogue ), datorită stilului ei care a revoluționat codurile feminității la acea vreme. Într-adevăr, această colecție New Look este total diferita fata de stilurile vestimentare oferite până atunci. In special de Casa Chanel ( vezi și articolul nostru despre Povestea incredibila a lui Coco Chanel).
Stilul New Look este caracterizat în principal de jachete stranse pe corp cu umeri rotunjiți, precum și fuste care cad sub genunchi. New Look va fi un succes fenomenal în întreaga lume, asigurând prestigiul și reputația lui Dior. Un succes care-l va surprinde chiar și pe el, aflandu-se în fața unei astfel de glori bruste si neasteptate.
Sfârșitul New Look a avut loc în 1953, înlocuit de linia « H » sau « Look Plat »cum l-au mai numit. Si totusi, spiritul New Look este reflectat în mod regulat în colecțiile Dior. Ca de exemplu în 2009 de John Galiano sau în 2011 de Bill Gaytten.
1947 este și anul creării Parfums Christian Dior, cu primul parfum intitulat « Miss Dior ».
Dior cucerește Statele Unite
Creatorul și-a propus să cucerească piața americană în 1948, odată cu deschiderea unui butic în New York. Acesta a fost începutul francizelor și al concesiunilor de licențiere, permițând producătorilor să își eticheteze producțiile în numele celebrului creator. Numele Christian Dior a fost apoi distribuit pe scară largă. Curând Christian Dior a devenit și designerul vedetelor de la acea vreme, inclusiv Marylin Monroe și Marlène Dietrich, care vor purta creațiile sale în filmele lor.
În 1957, Dior a fost responsabil pentru mai mult de 50% din exporturile de croitorie franceze.
Succesorul lui Christian Dior
Creșterea meteorică a designerului s-a încheiat brusc în octombrie 1957, când a murit în urma unui atac de cord.
Succesiunea în fruntea Casei Diorului a fost asigurată de tânărul Yves Saint Laurent, care s-a alăturat serviciului lui Christian Dior cu doi ani mai devreme. Yves Saint Laurent, care devenise director artistic, a avut doar timpul să semneze câteva colecții, inclusiv o linie de călătorie « de mare succes », înainte de a pleca din Dior pentru a-și face serviciul militar în 1960.
Yves Saint Laurent a fost înlocuit de Marc Bohan, care a rămas în fruntea direcției artistice a lui Christian Dior până în 1989. Între timp, compania va intra sub controlul miliardarului Bernard Arnaud. După plecarea lui Marc Bohan, Gianfranco Ferré își va aduce brandul la casa de modă.
În 1996, John Galliano a fost chemat să dirijeze frâiele direcției artistice de la Casa Dior. Acesta va marca profund brandul cu colecțiile sale atat provocatoare cât si elegante. Dar va fi demis în martie 2011, pe fundalul unui scandal antisemit.
Astăzi, designerul belgian Raf Simons este cel care conduce casa Dior. Cu toate acestea, prima sa colecție haute couture pentru Dior a primit o primire nu prea pe placul tuturor, datorită stilului său considerat prea minimalist.
Cu toate acestea, Christian Dior Couture este si astazi printre primele locuri in moda. În 2010 a obținut o cifră de afaceri de € 826 milioane.
Les Best-Seller de Christian Dior
– Geanta Lady Dior :
Această geantă a fost fabricată in 1995 si realizata în onoarea prințesei Diana. A fost oferită printesei Lady Diana cu ocazia expoziției Cézanne de la Grand Palais. Prințesa, fiind fotografiată de nenumărate ori cu această geantă, si deci a contribuit foarte mult pentru a o face iconică. În doi ani, vor fi vândute 200.000 de exemplare.
– Geanta Miss Dior:
Din 2010, « Miss Dior » este, de asemenea, o geantă dreptunghiulară cu motive matlasate și echipată cu un lanț de argint folosit ca mânere.
– Parfumurile Dior:
Cele mai cunoscute parfumuri feminine ale lui Dior sunt Miss Dior, a cărei primă versiune a fost creată în 1947. Parfumul “ ” “Poison” din 1985, dar mai ales parfumul “ J’Adore ”, cel mai bine vândut parfum din Franța.
Printre parfumurile pentru bărbați, « Eau Sauvage » este unul dintre parfumurile cele mai cautate ale lui Christian Dior. Comercializat din 1966, si pana astazi este al 3-lea cel mai bine vandut parfum pentru barbati in Franța.
Modelele de la Casa Dior
De-a lungul anilor, o mulțime de staruri și-au împrumutat imaginea brandului Dior. Printre modele feminine ale casei Dior, v-am povestit deja despre Natalie Portman pentru parfumurile Miss Dior sau Marion Cotillard pentru gențile Lady Dior. De asemenea, ne vom aminti de Kate Moss pentru rujul « Be Iconic », Charlize Theron pentru produse de înfrumusețare sau Monica Bellucci pentru parfumul « Hypnotic Poison »Otravă hipnotică.
În ceea ce privește imaginile masculine, cele mai cunoscute sunt Alain Delon și Zinedine Zidane pentru parfumul Eau Sauvage, Jude Law for Dior Homme Sport, sau curând Robert Pattinson.
Sper că această mică istorie din universul și istoria lui Christian Dior vi s-a parut interesata. Și nu ezitați să ne spuneți cum percepeți astăzi marca Dior.
Pentru a va procura parfumul preferat de la marca Dior le puteti gasi in parfumeriile din Romania cum ar fi : Sephora, Douglas etc